In Maasgouw willen we dat de openbare verlichting minder energie gaat verbruiken. Daarom gaan we alle verlichting in de openbare ruimte sneller vervangen door LED verlichting. En dat zijn er een behoorlijk aantal.

In totaal staan er namelijk 7200 lichtobjecten. Ruim de helft hebben we de afgelopen jaren al vervangen door LED verlichting. De rest gaan we versneld vervangen in 2024. Hierdoor besparen we jaarlijks 34% energie ten opzichte van de huidige situatie.

Eerder vervangen dan gepland

Door het versneld vervangen van de straatverlichting besparen we sneller op de kosten. En we dragen bij aan één van de doelen uit het klimaatakkoord: in 2030 minimaal 50% energiebesparing ten opzichte van 2013. Als we in 2024 alle lichtmasten hebben voorzien van LED verlichting, besparen we al 48% energie ten opzichte van 2013.

Het klimaatdoel halen we hiermee net niet. Hiervoor kunnen aanvullende maatregelen getroffen worden. Zo kan er nog extra energie bespaard worden door het gebruik van slimme verlichting. Of door te kijken of er verlichting verwijderd kan worden. Met deze laatste maatregelen kunnen we al vanaf 2025 voldoen aan de doelstelling uit het klimaatakkoord.