Gaat u trouwen, uw partnerschap laten registreren of scheiden? U kunt bij de gemeente aangeven welke achternaam u wilt gebruiken.

Hoe werkt het?

U kunt kiezen voor:

  • alleen uw eigen naam;
  • alleen de naam van uw partner;
  • de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam;
  • uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.

De achternaam waar u voor kiest, wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn ook andere overheidsorganisaties op de hoogte en kunnen zij de achternaam gebruiken die u heeft gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven.

Op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen naam. Ook als u getrouwd of geregistreerd partner bent. U kunt wel uw partners naam op deze documenten laten zetten. Ook op sommige andere officiële documenten zal uw eigen naam gebruikt blijven worden.

Wat moet ik doen?

Online

U kunt de wijziging online regelen via onderstaand formulier.

DigiD linkGeef uw wijziging online door

Aan de balie

Ook kunt u persoonlijk langskomen en ter plekke een schriftelijk verzoek doen. De gemeente is niet bevoegd de registratie in de BRP op telefonisch verzoek te wijzigen.

Maak direct een afspraak
 

Wat kost het?

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Hoe gaat het verder?

Gaat u trouwen? Dan dient u het verzoek voor naamswijziging ná uw huwelijksdatum in. Gaat u scheiden of heeft u het verzoek na uw huwelijksdatum ingediend? De wijziging wordt doorgevoerd per de datum dat wij het document hebben ontvangen. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging.

Staat u niet in onze gemeente ingeschreven? Dan kunnen we uw verzoek helaas niet verwerken. Wij sturen dit door naar de gemeente waar u ingeschreven staat.

Goed om te weten

Naamswijziging achternaam

Als u uw achternaam of die van uw kind wilt veranderen, check dan de brochure Naamswijziging van Justis of dit kan. Justis is de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.  

Naamswijziging voornaam

U kunt de rechter vragen om uw voornaam te wijzigen. U hebt een advocaat nodig om deze aanvraag in te dienen.

Bent u tevreden over deze pagina?