Gemeente Maasgouw spuit al jaren preventief tegen processierupsen. En met succes! In Maasgouw valt de overlast de laatste jaren mee.

Toch kijken we elk jaar weer kritisch naar de aanpak. In het voorjaar van 2021 zijn we begonnen met een andere aanpak omdat we niet eeuwig door willen gaan met het spuiten van gif, ook al gaat het om biologische middelen. We gaan steeds minder spuiten. We schakelen over van “bestrijden” naar “beheersen” door de biodiversiteit te vergroten.

Ecologisch beheer

In onze natuurgebieden spuiten we al jaren niet meer. Kennelijk onderdrukken natuurlijke vijanden hier de processierupsen. Daarom hebben we de laatste jaren fors ingezet op het vergroten van biodiversiteit op alle gemeentelijke eigendommen. Gazons worden omgevormd naar kruidenrijke graslanden. Bermen worden gefaseerd gemaaid. We zaaien steeds vaker kruidenmengsels in plaats van graszaad. Natuurlijke vijanden van de processierups zoals gaasvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes profiteren hiervan. Ook helpen we vogels en vleermuizen door vogelkooitjes en vleermuiskasten op te hangen.

Minder spuiten

De gemeente Maasgouw spuit al jaren preventief tegen processierupsen. En met succes! In Maasgouw valt de overlast de laatste jaren mee. Maar we kunnen niet eeuwig doorgaan met spuiten. Ook al gebruiken we biologische middelen. Niet alleen processierupsen gaan namelijk dood. Alle rupsen en overige insecten die op eiken leven gaan dood.

Proeflocaties

De tijd is rijp om het spuiten af te bouwen. Dat doen we niet ineens. We gaan dat heel langzaam opbouwen. In 2020 zijn we al gestopt met spuiten op de volgende locaties:

  • Stevensweert: Verlengde Oude Maasweg
  • Linne: Sluis Linne/Osen
  • Wessem: Megelsveldweg

Dit zijn allemaal locaties bij natuurgebieden zonder fietsroutes met schoolgaande jeugd. We hopen dat hier al voldoende natuurlijke vijanden aanwezig zijn. We hebben nauwgezet gevolgd of de processierupsen niet alsnog hard zouden gaan toeslaan langs deze lanen. Er was in 2021 geen sprake van overlast op deze locaties. In 2022 wordt de proef dan ook voortgezet. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Overlast?

Gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de eikenprocessierups op bomen in hun beheer. Overlast op openbaar terrein? Meld het ons!

Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Wij raden u echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. U kunt hiervoor het beste een deskundig bedrijf inschakelen.

Download

Wilt u de informatie nog eens nalezen? Bekijk dan onze infographic. U kunt deze hieronder bekijken of als PDF-bestand downloaden.

Infographic eikenprocessierups