Stel het loopt niet lekker in je gezin. Je maakt je zorgen en bent moe. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Dan lukt het niet altijd om voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Of aan jezelf. Buurtgezinnen kan dan hulp bieden. Gewoon een gezin in de buurt waarmee jij de zorg voor je kinderen deelt. Zodat jij op adem kunt komen.

Buurtgezinnen Maasgouw

Buurtgezinnen is er voor gezinnen met kinderen in alle leeftijden die om wat voor een reden dan ook behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Buurtgezinnen is actief in ruim 100 gemeenten in Nederland en heeft in iedere gemeente een eigen coördinator. Deze brengt gezinnen bij elkaar en begeleidt ze. Ruim zeven maanden bestaat Buurtgezinnen ook in Maasgouw, met Rianne Theunissen als coördinator. Rianne is 34 jaar en zelf moeder van vier jongens in de leeftijd van 4 tot en met 9 jaar. “Door allerlei redenen kunnen gezinnen het wel eens moeilijk hebben en een steuntje in de rug gebruiken”, legt ze uit. “Door Buurtgezinnen worden ouders even ontlast en krijgen kinderen wat extra liefde.” 

Rianne Theunissen coördinator Buurtgezinnen
Rianne Theunissen, coördinator Buurtgezinnen

Opvoeden doen we samen!

Buurtgezinnen is gebaseerd op de simpele gedachte: opvoeden doen we samen! Gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die hulp kunnen bieden (steungezinnen). “Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet”, vertelt Rianne. “Ook opa’s en oma’s of volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom bij Buurtgezinnen.” Ervaring met kinderen is wel van belang. En steunouders moeten een VOG (verklaring Omtrent Gedrag) kunnen laten zien.

Alledaags en laagdrempelig

De hulp is alledaags en laagdrempelig. Een wekelijkse speelafspraak, af en toe een nacht logeren of maandelijks iets leuks ondernemen. “Maar het kan ook gaan om simpele dingen, bijvoorbeeld een boodschap doen, een kind naar school brengen of helpen bij het maken van telefonische afspraken”, vult Rianne aan. “Ik merk weleens dat mensen zich schamen als ze problemen hebben en aankloppen. Maar dat is absoluut niet nodig”, legt Rianne uit. “Om hulp vragen bij Buurtgezinnen is heel gemakkelijk en het kan heel veel opleveren. En dat geldt natuurlijk ook voor een steungezin. De steun kan heel eenvoudig zijn maar je kan er iemand anders heel blij mee maken.”

Werkwijze

Zodra een gezin zich heeft aangemeld, neemt Rianne contact op om kennis te maken. Zij brengt in kaart aan welke steun het vraaggezin behoefte heeft en welke steun het steungezin kan bieden. De afspraken over de steun tussen een vraag- en steungezin worden onder begeleiding van de coördinator gemaakt. Hoeveel tijd je erin steekt is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Rianne: “Pas als ik zeker weet dat er een match is tussen beide gezinnen, stel ik ze aan elkaar voor. Na de match vindt er regelmatig een evaluatie plaats.”

De eerste match

Sinds de start in Maasgouw hebben verschillende vraag- en steungezinnen zich aangemeld. ”Het gaat hard met de aanmeldingen van vraaggezinnen, maar steungezinnen blijven nog iets achter”, legt Rianne uit. Volgens haar komt dit waarschijnlijk doordat veel gezinnen momenteel zelf economisch hard geraakt worden en ouders bijvoorbeeld meer gaan werken. Maar de eerste match is inmiddels gerealiseerd. “Tijdens de kennismaking van de twee gezinnen zag de moeder haar zoontje enorm genieten terwijl hij aan het rennen was in het bos met de kinderen van het steungezin. In het begin was hij nog verlegen, maar even later wilde hij niet meer naar huis”, vertelt Rianne tevreden. “Als Buurtgezinnen in Maasgouw één jaar bestaat hoop ik dat de teller op 5 staat!”

Meer informatie

Steungezin zijn is vrijwilligerswerk. Je krijgt er geen financiële vergoeding voor. Wel kun je rekenen op ondersteuning door Buurtgezinnen. Meer informatie staat op de website Buurtgezinnen(externe link). Liever contact met coördinator Rianne Theunissen? Bel dan met 06-22 29 43 08 of stuur een e-mail naar rianne@buurtgezinnen.nl.