Op 17 september is er weer een Maas Cleanup Day. Op die dag steken weer veel mensen de handen uit de mouwen om de oevers van de Maas afvalvrij te maken. Ook u kunt dit jaar (weer) deelnemen aan de opruimactie.

De Maas is een prachtige rivier met brede oevers in de omgeving van natuurgebieden waar het geweldig recreëren is. Maar dan is het wel belangrijk dat de Maas en haar omgeving schoon blijven. Recreëren tussen de rommel is een stuk minder fijn. Zwerfafval op de oevers kan afkomstig zijn uit de Maas, kan er gedumpt zijn of is afkomstig van andere recreanten. Afval dat niet verwijderd wordt, komt (opnieuw) in de rivier terecht, spoelt verderop aan en/of stroomt uiteindelijk naar zee. Hier draagt het bij aan de plasticsoep-problematiek. Met de Maas Cleanup Day willen we de vervuiling een halt toe roepen.

Maas Cleanup Day

U doet toch zeker ook mee! Meer informatie over aanmelden of hoe u zelf een actie kunt organiseren staat op de website van Maas Cleanup

Maas Cleanup Day 2021

Tijdens de Maas Cleanup Day in 2021 gingen in Maasgouw circa 60 vrijwilligers in vier groepen aan de slag met het opruimen van zwerfafval langs de oevers van de Maas. De opruimacties werden vorig jaar gehouden bij de stuw in Linne, de sluis in Heel, de Maasboulevard in Wessem en de Maasterp in Ohé en Laak.
 

Global Goals

Global Goal 6: schoon water en sanitair

Iedereen moet toegang hebben tot schoon drinkwater en sanitair, dat is het doel van Global Goal 6. Er is genoeg zoet water op aarde aanwezig om dit te kunnen bereiken. In Nederland is de toegang tot schoon drinkwater goed geregeld. Toch sterven er wereldwijd nog miljoenen mensen aan ziektes die worden veroorzaakt door onvoldoende schoon water, sanitair en hygiëne. Gebrek aan schoon drinkwater brengt ook de voedselveiligheid in gevaar. Vooral droogte versterkt honger en ondervoeding. Gemeente Maasgouw zorgt samen met Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijven voor veilig en betaalbaar drinkwater.