“Dit voelt als thuiskomen”

Maasgouw heeft sinds kort een nieuwe wethouder. Namens Lokaal Belang nam Rob Cretskens (35) uit Ohé en Laak eind mei het stokje over van Math Wilms, die met pensioen ging. Hoog tijd om kennis te maken. 

Hoe het voelt om wethouder te zijn in Maasgouw? Het antwoord staat in zijn twinkelende ogen geschreven. Voor Rob Cretskens was het een kans die hij niet kon laten schieten. De afgelopen jaren woonde en werkte hij in de Randstad als teammanager bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met veel plezier en toewijding, maar toch. Ook in Den Haag bleef zijn hart kloppen voor Maasgouw.

Feitelijk is hij nooit weggeweest. “Ook toen ik in Voorburg woonde, was ik bijna elk weekend in Ohé en Laak. Op bezoek bij familie en vrienden. Bij harmonie St. Caecilia waar ik al jaren muziek maak en bij de 35-plussers van RKVV Walburgia met wie ik regelmatig een balletje trap. Daarnaast zat ik de afgelopen jaren in het bestuur van Lokaal Belang, de partij waarvoor ik tussen 2014 en 2018 in de gemeenteraad zat.”

Meerdere wegen naar Rome

Toen de vraag kwam of hij Math Wilms wilde opvolgen als wethouder, was de keuze snel gemaakt. “Mijn vriendin komt uit Echt, we wilden beiden graag terug naar het zuiden. Mijn werkomgeving is nieuw en tegelijkertijd vertrouwd, ik ken de gemeente en de mensen. Het voelt in alle opzichten als thuiskomen.”

De kennis die Rob opdeed als raadslid in Maasgouw en Rijksambtenaar in Den Haag neemt hij nu mee in zijn werk als wethouder. “Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Door goed te luisteren naar mensen kom je samen tot oplossingen die meestal beter zijn dan die ene weg die je vooraf in gedachten had. Daarnaast weet ik uit ervaring ook dat je het nooit voor alle mensen goed kan doen. Niet iedereen is gediend met de bestuurlijke keuzes die je in het algemeen belang maakt. Dat is een gegeven, daar moet je tegenkunnen.”

In zijn nieuwe rol al wethouder zijn de ogen van de gemeenteraad op hem gericht, zo weet hij maar al te goed. “De raad bepaalt wat ik moet doen en controleert of ik mijn werk goed heb gedaan. Dat zijn de spelregels en binnen die afgesproken kaders ga ik voor Maasgouw aan de slag als wethouder van onder meer financiën, zorg, onderwijs, sport, cultuur en accommodaties.”

Duidelijk en benaderbaar

In een tijd waarin het vertrouwen in de overheid wankel is, vindt Rob het belangrijk om stabiliteit te tonen. “Dat betekent bijvoorbeeld dat we onze financiën goed op orde houden. Dat we ons blijven inspannen voor kwalitatief goede zorg en onderwijs en een sterk verenigingsleven. En dat we als gemeente duidelijk, transparant en voor iedereen toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik wil niet dat mensen een drempel ervaren om met mij in gesprek te gaan. Als wethouder ben ik een radertje in het tandwiel dat deze gemeente draaiende houdt. Maar bovenal ben ik een inwoner van  Maasgouw. Ik woon in een klein dorpje en doe net als iedereen gewoon mijn boodschappen. Voor mij is iedereen gelijk.”

Als opvolger van Math Wilms, die nu van zijn pensioen geniet, is Rob op een rijdende trein gestapt. “Ik ben nu bezig om me te verdiepen in de lopende dossiers. Dat is nodig zodat ik na de zomervakantie met kennis van zaken naar buiten kan om het gesprek aan te gaan. Ik kijk er naar uit. Het contact met de mensen. Samen plannen maken voor de toekomst en oplossingen bedenken voor moeilijke vraagstukken, daar krijg ik energie van.”