In Maasgouw werken we aan een gezonde en groene leefomgeving, waarin inwoners en bedrijven kansen krijgen, ongelijkheid aanpakken en iedereen mee kan doen. Er gebeurt al veel in Maasgouw. Veel inwoners dragen hun steentje bij en zetten acties op poten. Een mooi voorbeeld van zo'n samenwerking laat de dorpswerkgroep Hieël Hael zien met de Dörpsbòngerd. Een boom- en fruitgaard in het hart van Heel die zaterdag 11 december is aangelegd door vrijwilligers in samenwerking met de gemeente Maasgouw. Een bewonersinitiatief bedacht, opgepakt en uitgevoerd door een groep enthousiaste vrijwilligers in de kern Heel. Een plek om mensen samen te brengen in een groene oase waar iedereen straks de vruchten van kan plukken.

Dorpswerkgroep Hieël Hael

Sandra van Halbeek is één van de oprichters van de dorpswerkgroep Hieël Hael: "Wij zijn een aantal jaren geleden met deze werkgroep gestart om weer wat leven in de kern Heel te brengen. Met de oprichting van de stichting Hieël Hael wilden we de ideeën die bij inwoners van Heel leven, oppikken en er samen mee aan de slag te gaan. We stimuleren mensen om mee te denken en te doen en verbinden deze mensen met elkaar. Dit heeft geresulteerd in diverse ideeën op het gebied van sport en recreatie, cultuur, elkaar ontmoeten, meer kleur en groen in de wijk en het aantrekkelijk maken van het landschap. Eén van de succesvolle acties is om heel Heel schoon te houden door regelmatig met een groep vrijwilligers zwerfafval op te ruimen.

De Dörpsbòngerd

Het idee voor de boom- en fruitgaard is door enkele inwoners bedacht en opgepikt door Hieël Hael. In overleg met John van de Berg van gemeente Maasgouw is het plan ontstaan om de kale vlakte te vergroenen en er een ontmoetingsplek van te maken. Na een goed bezochte inwonersavond heeft een werkgroep dit verder opgepakt. De gemeente Maasgouw heeft het voorwerk verricht en zaterdag hebben de vele vrijwilligers van jong tot oud de bomen geplant, het hekwerk geplaatst en samen met de kinderen zijn zaadjes gestrooid. De dörpsbòngerd moet van iedereen worden. Een groene parkachtige plek met bloeiende fruitbomen en struiken waar inwoners samen kunnen komen, het groen kunnen onderhouden en er letterlijk  samen de vruchten van kunnen plukken. Een mooie tuin voor alle inwoners en door de inwoners van Heel.

Dorpsgaard Heel

Global Goals Ambassadeur

Als Global Goals gemeente willen we Maasgouw mooier en beter maken samen met de inwoners. Wethouder Johan Lalieu spreekt zijn waardering uit voor de mooie initiatieven van de dorpswerkgroep Hieël Hael: "Jullie leveren een belangrijke bijdrage aan het behalen van de Global Goals doelen, zoals het groen, leefbaar en sociaal maken van Maasgouw. Dat doen we samen en kunnen we als gemeente niet alleen. We waarderen jullie inzet enorm en hopen dat dit een inspiratie voor meer initiatieven in andere kernen zal zijn. We willen onze erkenning voor alles wat jullie gedaan hebben en nog gaan doen, samen met andere inwoners, graag tonen door jullie tot ambassadeur van de Global Goals te benoemen". Verrast neemt Sandra van Halbeek de Global Goals speld namens de dorpswerkgroep in ontvangst: "Wij voelen ons heel vereerd met deze blijk van waardering. Voor ons is de aanleg van de Dörpsbòngerd de start van een groene kern en een gezond leefklimaat in alle opzichten. En, voor álle inwoners; voor iedereen toegankelijk en bereikbaar. We staan graag open voor hun ideeën in en rond de Dörpsbòngerd. Samen laten we de Dörpsbòngerd groeien! Dat past natuurlijk goed in jullie programma van de Global Goals. We vinden deze samenwerking met de gemeente en de vele vrijwilligers ook heel fijn. Iedereen is hier welkom. Samen maken we Heel mooier!”

goede gezondheid en welzijn
Leven op het land

Ook meedoen?

Heeft u ook ideeën en wilt u bijdrage leveren aan het mooier maken van Maasgouw? Kijk dan op www.gemeentemaasgouw.nl/globalgoals en stuur ons uw idee via globalgoals@gemeentemaasgouw.nl

Video

DeltaLimburg.nl maakte een mooie reportage: sfeerimpressie plantdag nieuwe dörpsbòngerd in Heel.