Jac Zelen is sinds een paar maanden vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Maasgouw. Hij twijfelt geen seconde over de vraag wat zijn advies is aan mensen die denken aan vrijwilligerswerk: “Doen! Bij twijfel zeker doen!” Jac vertelt hoe hij via een toevallige ontmoeting op een bankje in het vrijwilligerswerk is gerold.

Van actief naar passief

“Een jaar of 5 geleden scheurde een pees af in m’n schouder en moest ik 9 maanden revalideren. In het begin dacht ik dat het heel goed ging, dat ik in no-time weer op de heftruck zou zitten. Maar de pijn ging niet weg. M’n fysiotherapeut zei: “Neem dan voor de zekerheid nog een echo.” Toen bleek dat de pees alweer was afgescheurd en dat betekende wéér 6 maanden revalideren. In die tijd viel ik in een zwart gat. Buiten m’n werk ben ik ook altijd heel actief geweest met judo, karate en bodybuilding. Ineens ging ik van actief naar passief.”

Geen stilzitter

“Een paar maanden geleden was ik aan het wandelen in Maasbracht. Ik zag een mevrouw op een bankje en vroeg of ik er bij mocht komen zitten. We raakten aan de praat over werk en ik vertelde haar dat ik helaas was afgekeurd en geen stilzitter ben. Zij deed vrijwilligerswerk in Roermond en gaf me een telefoonnummer. Toen ik Roermond belde zeiden ze: “Waarom bel je niet naar Maasbracht? Daar doen ze ook vrijwilligerswerk.” En zo kreeg ik het telefoonnummer van Ingrid Bogers van Vluchtelingenwerk.” 

Een beetje ingerold

“Na het introgesprek vroeg Ingrid, en dat was op een dinsdag, of ik die vrijdag een Syrische familie bij het asielzoekerscentrum in Maastricht kon gaan ophalen. Ik zei: “Dat is goed, ik heb toch niets te doen.” Ik was goed en wel thuis en kreeg telefoon van Ingrid of ik de volgende dag al iemand kon gaan ophalen in Maastricht! En zo ben ik er een beetje ingerold.” 

Gewoon in het water gesprongen

“Voor mij was dit allemaal nieuw. Maar ik ben gewoon in het water gesprongen en ik keek wel of ik kon zwemmen. Zo was de eerste familie die ik hielp gezin uit Syrië. En die hebben een heel andere cultuur. Ik mocht bijvoorbeeld de vrouw geen hand geven. Dat was voor mij eventjes letterlijk en figuurlijk… Arabisch. Nu weet ik dat wel een klein beetje. Ik leer hier ook van. En als er problemen zijn, ga ik gewoon kijken waar ik de oplossingen kan vinden.”

Neus op de feiten

“Als je me jaren geleden had gezegd dat ik vrijwilligerswerk voor vluchtelingen zou gaan doen, dan had ik gezegd: “Je bent niet goed.” Heel veel mensen hebben vooroordelen. En ik had dat misschien een paar jaar geleden ook. Maar nu word ik met de neus op de feiten gedrukt en denk ik: “Je moet de mensen persoonlijk kennen.” Sommigen oordelen zonder dat ze de achtergrond kennen en af en toe kan ik me daar boos over maken.”

Timmerman

“Ik help met praktische dingen: iemand ophalen ergens of naartoe brengen, zorgen dat spullen op de goede plek komen of iets kleins ophangen. Ik kan zelf geen kast meer in elkaar zetten, maar dan regel ik een timmerman die dat komt doen. Ik heb inmiddels die Syrische familie geholpen, een Russische man en een alleenstaande moeder met haar zoon uit Guinee.“

Wondermiddel

“En nu dan ook de vrouwen en hun kinderen uit Oekraïne. Communiceren gaat allemaal via de vertaalapp op de telefoon, in dit geval echt een wondermiddel. Ondanks dat raak ik hier aan deze mensen gehecht. Dat komt ook door de kinderen. Ik zeg altijd, kinderen dat zijn de toekomst. Voor hen doe ik eigenlijk meer dan wat ik moet doen. Zo geef ik hen sportles en zijn we pas naar een speeltuin geweest. De entree, die betaal ik dan zelf. Die kinderen in de speeltuin, dat zijn bloemen die open gaan. Dat is voor mij veel meer waard dan die paar euro.”

Zoveel voor terug

“Ze zeggen weleens bij twijfel niet doen. Ik zeg bij twijfel doen! Je krijgt er zoveel voor terug. Maar ik doe dit niet om er iets voor terug te krijgen. Kijk, als ik in het café zit en ik geef jou een glaasje bier, dan geef ik je dat niet om er een terug te krijgen. Dan geef ik je dat omdat ik je dat wil geven. Ik vind het mooi als ik mensen kan helpen. Als zij tevreden zijn ben ik dat ook. Als ik een kind zie lachen, lach ik ook. Als ik een kind zie huilen, voel ik me ook verdrietig. Ik ben ook maar een mens.”

Jac tijdens het vrijwilligerswerk
Jac Zelen met de Oekraïense vrouwen en kinderen waar hij vrijwilligerswerk voor doet.

Ook vrijwilligerswerk doen in Maasgouw? 

Kijk dan eens op www.klikmaasgouw.nl(externe link)

Het steunpunt Vrijwilligers heeft spreekuur op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. U kunt dan langskomen in De Spil aan de Suikerdoossingel 49 in Maasbracht. Mailen kan ook: info@klikmaasgouw.nl

Geïnteresseerd in Vluchtelingenwerk? 

Wilt u vrijwilligerswerk doen voor vluchtelingen in Maasgouw? Neem dan contact op met Ingrid Bogers, teamleider Vluchtelingenwerk Maasgouw(externe link). Dit kan via ibogers@vluchtelingenwerk.nl of op 06 - 19 05 56 44.