“Wie weet wat de Global Goals zijn?” Zo start Lars Boonen, ambassadeur van de Global Goals en kinderburgemeester zijn presentatie bij groep 7 op basisschool De Sleye in Heel. Lars neemt zijn rol heel serieus. “Ik vind de Global Goals heel belangrijke doelen en ik wil de kinderen graag bewust maken van deze duurzame doelen, zodat ze er iets mee gaan doen.”

En dat krijgt Lars voor elkaar. De kinderen worden tijdens de presentatie steeds enthousiaster en stellen allerhande vragen. Na zijn presentatie vraagt Lars iedereen om hun belangrijkste Global Goal te tekenen op de inspiratiekaart die hij uitdeelt. Ook de juf merkt dat duurzame doelen leven bij de kinderen en laat de kinderen direct aan de slag gaan. De één vindt afval opruimen en scheiden belangrijk, de ander bomen planten en ook niet pesten wordt genoemd. Samen willen ze met de Global Goals de wereld mooier maken.

Basisschoolleerlingen
Basisschoolleerlingen aan de slag met de Global Goals

Alle basisscholen

Lars gaat de komende tijd op iedere basisschool in Maasgouw uitleggen waar de Global Goals voor staan en hoe iedereen een bijdrage aan een betere wereld kan leveren. Iedere school kan een tekening uitkiezen en er samen met de kinderen aan gaan werken. Bijvoorbeeld bloemen planten op het schoolplein of afval opruimen in de buurt. Gemeente Maasgouw kan daarbij ondersteuning bieden.

Kinderraad

Ook de kinderraad kijkt goed welke Global Goals de kinderen belangrijk vinden. Het kindercollege zorgt ervoor dat de gekozen Global Goal opgepakt wordt in de gemeente samen met de kinderen. Zij krijgen daarvoor een budget en ondersteuning. Zo kunnen de kinderen zelf bepalen welke Global Goals uitgevoerd gaan worden om van Maasgouw een betere plek te maken.
 

Global Goals

Collage Global Goals

Gemeente Maasgouw heeft zich verbonden aan de Global Goals. Dit zijn 17 doelen voor een betere, duurzame wereld. De kinderraad van gemeente Maasgouw vindt de 8 afgebeelde Global Goals de meest belangrijke. De kinderraad gaat samen met andere kinderen aan de slag om een bijdrage te leveren aan deze Global Goals. Met ondersteuning van de scholen en de gemeente initiëren zij diverse projecten, zoals afval opruimen, de verkeersveiligheid vergroten en velden inzaaien om biodiversiteit te bevorderen. Zo dragen zij hun steentje bij aan een mooie leefomgeving voor nu en in de toekomst.